18 april 2010

Natuurlijke omgeving en economische ontwikkeling

De natuurlijke omgeving maakt menselijk leven en productie activiteiten mogelijk en is daarom de drager van de economie. Elk economisch model dat het natuurlijk milieu onherstelbaar beschadigt is uiteindelijk onhoudbaar. Het in stand houden van het leefmilieu is een absolute randvoorwaarde voor welzijn en duurzame welvaart van onze samenleving.

Mijnbouw is een van de productie activiteiten die een grote wissel trekken op het natuurlijk milieu. De hulpbronnen die daarbij worden gewonnen zijn niet hernieuwbaar en het proces van winning zelf brengt over het algemeen grote schade toe aan de leefomgeving

Hier staat tegenover dat binnen de huidige internationale economische orde, Suriname op de korte termijn vrijwel geen andere inkomsten heeft dan die uit de mijnbouw, om te investeren in de economische randvoorwaarden voor een welzijnssamenleving.

Deze omstandigheid maakt het voor ons noodzakelijk om de winning van de niet hernieuwbare hulpbronnen op de meest efficiente wijze ter hand te nemen en de opbrengsten daaruit te maximaliseren voor de natie.

Verdere economische ontwikkeling van Suriname begint dus bij het inzetten van reeds uit de mijnbouw beschikbare middelen voor de versterking van die sector zelf en voor het opzetten van een fonds waarin middelen uit de niet hernieuwbare industrie beschikbaar komen voor de ontwikkeling van een moderne agrarische sector die een duurzame basis moet vormen voor de Surinaamse economie.