15 april 2007

Op eigen kracht vooruit

Het hoofddoel van de NDP zoals in het verkiezingsprogramma van 2005 aangegeven, is het realiseren van duurzame economische groei, met participatiekansen voor alle Surinamers en een Surinaamse gemeenschap waarin alle mensen van alle groepen en beide geslachten zich optimaal kunnen ontplooien.

Het programma dat voor het bereiken van de doelstelling werd ontwikkeld is er dus op gericht om zowel de individuele burger als de totale natie in staat te stellen op eigen kracht welvaart te genereren en welzijn te realiseren. De ondersteuning van anderen bij het persoonlijke en nationale ontwikkelingsproces is gewenst waar het de eigen inspanning en de eigen ontwikkelingsvisie ondersteunt en kan bijdragen aan de gestelde doelen. Andere vormen van bemoeienis zijn ongewenst.

Suriname heeft veel mogelijkheden maar ook erg veel problemen. De ontwikkeling stagneert en veel mensen hebben het gevoel dat het niet goed kan komen. Veel verkiezingsprogramma's met honderden actiepunten zijn in de afgelopen jaren geschreven maar zowel beleidsmakers als het volk zitten na elke regeerperiode met de teleurstelling dat van al dat moois weinig of niets terecht is gekomen. De NDP wil ook wat dit betreft een nieuwe richting inslaan.
We zijn nu in 2007 en hebben opnieuw gezien hoe belangrijk het is om goed uitgewerkte plannen te hebben, verwerkt in een regeerakkoord.
Het is van belang de discussie over plannen en ontwikkelingsrichting op gang te houden. Voor afstemming van plannen op de realiteit van de dag en voor het verwerven van voldoende inzicht en draagvlak voor het ontwikkelde programma moeten zowel de richting als de hoofdlijnen voor uitvoeringsprogramma's steeds worden getoetst. Dat kan ons inziens zeker ook door de discussie daarover gaande te houden.
Daarom deze Blog voor iedereen die in de ontwikkeling van Suriname geinteresseerd is